El Forn Alt: el nostre colós

Escrito por Maria Josep Picó Garcés
Viernes, 01 Marzo 2024 21:00

A només 26 dies de complir-se els 40 anys de la finalització de la seua vida productiva, el Ple del Consell ha aprovat el reconeixement de l’Alt Forn número 2 com a Bé d’Interès Cultural (BIC). El 24 de març del 1984 aquesta infraestructura, esdevinguda emblema del patrimoni industrial valencià, va realitzar la seua última colada abans de ser apagat per sempre més. Tant és així que va ser l’única supervivent de les tres estructures similars durant el desmantellament de la siderúrgia a finals de la dècada dels vuitanta. La salvació de l’Alt Forn número 2 del desballestament troba el seu origen en una iniciativa de la Unitat del Poble Valencià (UPV) impulsada pel regidor Paco Agües al ple de l’Ajuntament de Sagunt, en temps de l’alcalde José García Felipe.

La conservació del patrimoni històric, cultural, industrial i natural és un dels eixos essencials de les polítiques de Compromís, per aquest motiu, la decisió de declarar BIC en la categoria de monument l’Alt Forn és una notícia extraordinària per a la nostra ciutat. Enrere queden anys d’endarreriment d’aquest reconeixement tan rellevant, atès que l’expedient de protecció va ser iniciat l'any 2020 per l'Asociación de Patrimonio Industrial de Puerto de Sagunto (APIPS) i va caducar tres anys després per inacció, amb la qual cosa es va haver d’incoar-lo de nou. La seua declaració com a BIC disposa dels dictàmens preceptius del Consell Valencià de Cultura, la Universitat de València, el Consell Jurídic Consultiu, entre altres.

Bé de Rellevància Local per al Conjunt Històric Industrial

La declaració com a monument BIC de l’Alt Forn número 2 reforça, encara més, la rellevància del conjunt de patrimoni industrial del Port de Sagunt, juntament amb edificis singulars com ara la Nau de Tallers, la Nau d’Efectes i Recanvis (futur Museu d’Arqueologia Industrial), a més a més de l’antiga Gerència dels Alts Forns del Mediterrani amb els seus jardins, restaurats parcialment, i el Casino -actualment, en rehabilitació-, el Barri Obrer o l’Economat. Alhora, mostra la necessitat d’inversió per a la recuperació d’aquestes joies del nostre patrimoni industrial.

Compromís ja va sol·licitar el 2012 la Declaració del Conjunt Històric Industrial del Port de Sagunt com a Bé de Rellevància Local, on també s’inclourien els xalets blaus, l’Antic Sanatori -actual Centre Cívic-, atesos els informes del 1998 i 2012 del Consell Valencià de Cultura, no solament per a consolidar la seua preservació sinó també per a dinamitzar el finançament necessari per la seua restauració. Les declaracions com a BIC són fonamentals, tanmateix, l’obtenció d’inversió és imprescindible per a avançar en la seua preservació. Una prova molt evident és la Nau de Tallers, molt deteriorada i a l’espera d’actuacions fa més d’una dècada.

La consolidació del patrimoni industrial de l’antiga Factory Town també està alineada amb nous projectes econòmics i culturals de Sagunt. En primer lloc, la reindustrialització del municipi i la importància d’implicar grans multinacionals en la preservació de tot el nostre patrimoni, també ambiental, com és el cas de la Marjal dels Moros, mitjançant diverses eines, des de la Responsabilitat Social Corporativa al mecenatge cultural, regulat per la llei autonòmica del 2023.

Per la seua banda, la Universitat de València va començar formalment la seua Seu Universitària a Sagunt el passat octubre amb l’oferta inicial d’un itinerari de Nau gran molt centrat en la història, l’arqueologia i el patrimoni, àmbits que es reforçaran el pròxim curs. De fet, La vicerectora de Cultura i Societat, Ester Alba, ha estat coordinadora del Consell Assessor per a la Candidatura de Sagunt a Patrimoni de la Humanitat, un expedient que es va agilitzar quan Quico Fernández, de Compromís, era l’alcalde de la ciutat.

L’Alt Forn número 2 es va començar a construir el 1922 i quatre anys després generava la seua primera colada de ferro, carbó de coc i calcària, pas previ a l’obtenció de l’acer. Més d’una dècada després del tancament d’AHM, el 1998 es va iniciar el seu procés de rehabilitació i el 2012 el projecte signat pels arquitectes Gradolí, Arturo Sanz i Luis Francisco Herrero va rebre el premi Europa Nostra de Patrimoni, un guardó impulsat per la Comissió Europea.

L'Alt Forn número 2 ja és a l'Inventari General del Patrimoni Cultural Valencià i al Registre General de Béns d'Interès Cultural, així, requereix d’un pla especial de protecció, el qual s’haurà d’aprovar en el termini d’un any. Des de Compromís ens posem a la disposició tant de l’Ajuntament com de la Fundació de la Comunitat Valenciana de Patrimoni Industrial i Memòria Obrera de Sagunt per a avançar en la consolidació del nostre gran colós industrial erigit vora la Mediterrània.

Maria Josep Picó Garcés
Regidora de Compromís a l’Ajuntament de Sagunt

 

 

SUCESOS

SALUD